AMiLDA FORUM

You are not logged in.

Announcement

### Our Homepage is down at the moment...work in progress !! ###

#1 2006-03-22 16:29:09

MrZack
Administrator
Austria
Registered: 2006-02-15
Last visit: 2014-11-29
Posts: 106

Firmware Upgrade with RS232

Do you have a Kernel Panic?
Something went wrong with the firmware upgrade?
You bricked you'r router? roll

Here is a description of how you can repair your router by flashing the firmware with the serial port and Xmodem protocol.

Needed hardware: RS232 interface or our RS232 MOD.

If you don't have the RS232 MOD you will have to connect you'r RS232 interface to the right contacts on the router board.

Opening your Router will void your warranty!!
If you do this, it's on your own risk.

The folowing pictures will show you where the contacts are.

6104K and 6104KP:
http://downloads.amilda.org/MODs/RS232_V1.0/JP2pins.jpg

6114WG:
Comming soon

After connecting your interface with the router we can start flashing the firmware. smile

Start you'r HyperTerminal or any other Terminal software you like and connect with the right comm port.

The comm port configuration is:
Bits per second: 115200
Data bits: 8
Parity: None
Stop bits: 1
Flow control: None

After turning the route ON (pluging the power cable in the router) you have about 2sec to hit the SPACE key 3 times.
If you are not fast enough you will not stop the bootloader! If you did everything right you will get the following menu.

ADM5120 Boot:

Linux Loader Menu
====================
(a) Download vmlinuz to flash ...
(b) Download vmlinuz to sdram (for debug) ...
(c) Exit

Please enter your key :

Now that we have this menu, we can burn our firmware with pressing the key "a"
After pressing the key "a" you will have about 5-10sec to send the firmware file to the router with the Xmodem protocol.
You don't have much time to search around for the firmware file, so i suggest you keep it at the default path of yout Terminal software big_smile
After sending the firmware file, the file upload will begin, which will take about 6min or more (can't remember the right time hmm )
When the upload is finished the router will flash the firmware and then you will get the bootloader menu again smile

ADM5120 Boot:

Linux Loader Menu
====================
(a) Download vmlinuz to flash ...
(b) Download vmlinuz to sdram (for debug) ...
(c) Exit

Please enter your key : a

Downloading...........PASS

Eraseing nor flash.......PASS

Programming nor flash...PASS


Linux Loader Menu
====================
(a) Download vmlinuz to flash ...
(b) Download vmlinuz to sdram (for debug) ...
(c) Exit

Please enter your key :

Hitting the key "c" will exit the menu and reboot the router with you'r new firmware cool

That's it....simple, isn't it big_smile


Nothing is impossible....except that the state of your mind makes it so.

Offline

 

#2 2007-11-16 02:33:29

woohello
New member
Registered: 2007-11-14
Last visit: 2008-01-18
Posts: 2

Re: Firmware Upgrade with RS232

That's great! Yesterday I tried several time to download by minicom, but got the same result: failure!
Read what you said, I know what's wrong: I can't completed searching around for the firmware file in 5-10 seconds.

Thank you! But After booting, It need a username and password! What is that?

Offline

 

#3 2007-11-16 11:21:59

MrZack
Administrator
Austria
Registered: 2006-02-15
Last visit: 2014-11-29
Posts: 106

Re: Firmware Upgrade with RS232


Nothing is impossible....except that the state of your mind makes it so.

Offline

 

#4 2009-10-29 23:59:26

huki
New member
Registered: 2009-10-29
Last visit: 2009-10-30
Posts: 1

Re: Firmware Upgrade with RS232

Hi,
can you please explain how to deal with 6114WG?

Offline

 

#5 2009-10-30 22:26:08

MrZack
Administrator
Austria
Registered: 2006-02-15
Last visit: 2014-11-29
Posts: 106

Re: Firmware Upgrade with RS232

Hi huki,
It's the same thing, only the JP2(UART) is at a different position on the board.

If the original Edimax firmware is on your router, and you want to try/use AMiLDA, then you can do it with the web interface...you only have to change the first 4 bytes on the AMiLDA firmware to the 4 bytes of the correct Edimax firmware. (It's best to use a hex editor.)

But if the router is not booting any more....then you'll have to do it the RS232 way.  hmm


Nothing is impossible....except that the state of your mind makes it so.

Offline

 

#6 2010-11-04 19:38:26

rockstar9840
New member
Registered: 2010-11-04
Last visit: 2012-07-06
Posts: 1
Website

Re: Firmware Upgrade with RS232

Hey MrZack, I can't enter into the link you mention above.But I want to know more.

Offline

 

#7 2010-11-08 14:45:41

MrZack
Administrator
Austria
Registered: 2006-02-15
Last visit: 2014-11-29
Posts: 106

Re: Firmware Upgrade with RS232

Sorry about that...the webpage is down at the moment.

Telnet:
User: root
Pass: 1234

Web:
User: admin
Pass: 1234


Nothing is impossible....except that the state of your mind makes it so.

Offline

 

#8 2011-01-05 15:27:28

n.samantha
New member
United States
Registered: 2011-01-05
Last visit: 2014-10-18
Posts: 1
Website

Re: Firmware Upgrade with RS232

Hey MrZack,

Your post helps me a lot to repair my router  big_smile  and the picture make it easier to understand.

Thanks a lot for sharing and helping us... smile

Offline

 

#9 2011-03-06 18:10:43

Fredda39
New member
Registered: 2011-03-06
Last visit: 2011-03-06
Posts: 1

Re: Firmware Upgrade with RS232

Hallo du da : )

Offline

 

#10 2011-06-04 21:42:24

Linpincher
New member
Registered: 2011-05-24
Last visit: 2012-01-17
Posts: 3

Re: Firmware Upgrade with RS232

MrZack,

I have a couple of issues when looking at this post an was hoping for a bit of assistance. I stumbled across this forum while I was searching for a way to fix my modem, and I have just now begun to consider diving in to the actual components of the device. Because you are an expert on the issue, I feel you may be able to point me in the right direction for some sort of guide or paper that might help me familiarize myself with a "map" of basic router schemes etc. I have already set up a dedicated server for the project. Any advice would be greatly appreciated and I look forward to hearing back.

Last edited by Linpincher (2011-06-14 19:15:15)

Offline

 

#11 2011-06-05 03:03:20

MrZack
Administrator
Austria
Registered: 2006-02-15
Last visit: 2014-11-29
Posts: 106

Re: Firmware Upgrade with RS232

Hi Linpincher,

Your question is not very clear...what would you like to do?

You will have to be a bit more specific about your project and what you'r trying to achive.


Nothing is impossible....except that the state of your mind makes it so.

Offline

 

Board footer

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB